Doorgaan naar inhoud
Waarom Halalwijn?

Waarom Halalwijn?

Met halalwijn kunt u mee genieten zonder concessies te doen aan uw waarden. Wat is halal-gecertificeerde wijn? Het feit dat een wijn op de markt wordt gebracht met een laag alcoholgehalte, of zelfs geen alcohol, betekent niet dat u er veilig van uit kunt gaan dat deze halal-gecertificeerd is. Dat komt omdat alcoholvrije wijn toch sporen van alcohol kan bevatten, waardoor het technisch gezien niet als ‘halal’ kan worden gecertificeerd.

Halalwijn is qua uiterlijk vrijwel het zelfde als traditionele wijn. Voor de meeste mensen smaakt het ook hetzelfde. Er zijn echter een paar verschillen waar u rekening mee moet houden. Halalwijn wordt zorgvuldig vervaardigd met druiven die eerder in het seizoen zijn geplukt dan traditionele wijn. Dit betekent dat het druivensap een lager suikergehalte bevat. Hierdoor wordt er tijdens de fermentatie minder alcohol geproduceerd.

Na de pluk vindt het fermentatie (vergisting) proces plaats. Nadat de gisting is voltooid, wordt de niet-alcoholische wijn onderworpen aan een proces dat 'dealcoholisatie' wordt genoemd. Bij dit proces wordt alle natuurlijke alcohol uit de wijn verwijderd (aangezien het druiven zijn), terwijl de smaak en het aroma behouden blijven. Er zijn verschillende methoden voor dealcoholisatie, waaronder vacuümdestillatie, omgekeerde osmose en draaiende kegelkolommen. Na de dealcoholisatie zijn de wijnen klaar om te worden gebotteld.

Vervolgens controleert het Halal Instituut of de wijn een Halal certificaat krijgt toegewezen. Om een halal-gecertificeerde alcoholvrije wijn te verkrijgen, moeten er verschillende stappen doorlopen worden door de wijnmaker, om ervoor te zorgen dat het product voldoet aan de strenge eisen van de Islamitische spijswetten.

  1. Onderzoek en selectie: De alcoholvrije wijnproducent moet ervoor zorgen dat alle ingrediënten die in zijn product worden gebruikt Halal-conform zijn. Dit omvat het betrekken van druiven en andere ingrediënten van goedgekeurde leveranciers en het gebruik van halalvriendelijke verwerkingshulpmiddelen.
  2. Productieproces: Het gehele productieproces, inclusief fermentatie, dealcoholisatie, rijping en botteling, moet voldoen aan de Halal-normen. Dit omvat het vermijden van kruisbesmetting met niet-Halal-stoffen, het gebruik van Halal-conforme apparatuur en het handhaven van reinheid en hygiëne gedurende het hele proces.
  3. Documentatie en bijhouden van gegevens: Er moeten gedetailleerde gegevens worden bijgehouden van de ingrediënten, productieprocessen en kwaliteitscontrolemaatregelen. Deze gegevens zullen tijdens het Halal-certificeringsproces nauwkeurig worden onderzocht om de naleving van de islamitische spijswetten te verifiëren.
  4. Aanvraag certificering: De alcoholvrije wijnproducent dient een aanvraag in bij een erkende Halal-certificeringsorganisatie, waarbij hij de benodigde documentatie en informatie over het product en het productieproces verstrekt.
  5. Inspectie en audit: De certificerende organisatie voert een grondige inspectie uit van de productiefaciliteit en onderzoekt de ingrediënten, productieproces, kwaliteitscontrolemaatregelen en het bijhouden van gegevens om naleving van de Halal-standaard te garanderen.

Controleer de wijn dus altijd op het halal-certificaatembleem!

Van halal-gecertificeerde mousserende wijn, tot chardonnay halal-gecertificeerde wijn of rode wijn: er is vrijwel altijd een halal-gecertificeerd alternatief beschikbaar.

Door dranken aan te bieden met een vergelijkbare smaak en complexiteit als reguliere dranken, helpen we mensen zich betrokken en verbonden te voelen, maar zonder concessies te doen aan waarden en normen.
Vorig artikel Alcoholvrije wijn het perfect cadeau voor de baby borrel of gender reveal party!
Volgend artikel Proost op de liefde!